zaterdag 26 april 2008

Ouderenmarketing moet niet oud, open of bloot zijn

Marketing Tribune (22-04-08)

Marketing gericht op ouderen moet niet te oud, te bloot of te open zijn. Dit blijkt uit het afstudeerproject van Bertien Koopman aan de Universiteit Twente. Voor het afstudeerproject werd gekeken naar de do`s en don`ts voor seniorenmarketing vanuit ruim 90 wetenschappelijke theorie├źn.

Volgens Koopman voelen ouderen voelen zich gemiddeld tien tot vijftien jaar jonger dan ze in werkelijkheid zijn. Pas wanneer ze tegen de tachtig lopen worden ze trots op hun leeftijd. Tot die tijd willen ouderen niet ingedeeld worden in speciale doelgroepen. Ook vinden ze dat oude naakte lijven niet in beeld gebracht hoeven te worden.

Koopman heeft op basis van haar onderzoek enkele tips voor marketeers. Zo moeten voor campagnes modellen en acteurs gebruikt worden die zeker tien jaar jonger zijn dan de doelgroep. Dat heeft te maken met het feit dat ouderen niet in speciale doelgroepen geplaatst willen worden. Verder is het beter om ouderen in de ochtend te informeren omdat ze dan meer informatie opnemen. De rest van de dag is juist geschikt om via beelden sfeer en emotie op te roepen. Naakt lokt ouderen niet omdat het de aftakeling in beeld brengt. Ook leven ouderen meer in het nu. Zo eten ze lekkere dingen eerst op, terwijl jongeren het lekkerste tot het laatst bewaren.

Geen opmerkingen:

Playmobil Back to the Future

Het is niet gemakkelijk op je 17e. School is niet leuk, je ouders zijn vervelend en er is het gevaar dat je als verliezer wordt gezien. Het ...