vrijdag 29 februari 2008

Microtargeting maakt trends spotten lastiger

Brandweek (21-01-08)

Met microtargeting zijn doelgroepen steeds gerichter te benaderen, maar trends oppikken wordt er lastiger door. Marktsegmentatie wordt steeds verfijnder door de voordurend toenemende hoeveelheid gegevens die over consumenten beschikbaar is. Een probleem daarbij is wel dat deze ongekende precisie in doelgroepmarketing zo`n klein fragment consumenten in beeld brengt dat het moeilijk wordt bredere trends te onderscheiden. Volgens voorstanders van microtargeting kan een boek als `Microtrends: the small forces behind tomorrow`s big changes` van Mark J. Penn fungeren als nuttige handleiding voor investeerders. Ook voor politici zou microtargeting onontbeerlijk zijn. Ze kunnen er de 1% kiezers mee opsporen die bij de komende verkiezingen net het verschil tussen winnen of verliezen maken. Tegenstanders menen dat microtargeting zo weinig mensen bereikt dat het een nutteloze exercitie is. Een merk kan onmogelijk duizenden dingen tegelijk betekenen voor even zovele consumenten. Voor redelijk ruime doelgroepdefinities als goedopgeleide vrouwen of gematigde moslims is al uitgebreide databasemarketing nodig. De resultaten zijn nooit beter dan de gegevens waar onderzoek op gebaseerd is en het niveau van onbetrouwbaarheid stijgt naarmate de onderzoeksgroep kleiner is.

Bioscoopreclame is effectiever dan tv-reclame

Media Week (12-02-08)

Bioscoopreclame is acht maal zo effectief als tv-reclame. Volgens de Britse Cinema Advertising Association is bioscoop vooral effectiever als het gaat om de herinnering aan een geadverteerd merk. Tv-kijkers die gevraagd werd of zij zich een merk waar een dag eerder reclame voor was gemaakt konden herinneren, konden de commercial in slechts 3% van de gevallen goed beschrijven. Dezelfde commercial scoorde als bioscoopreclame 25%, acht maal beter dan de tv-reclame. Voor het onderzoek, dat uitgevoerd werd door RedBlue Research, werden drie merken geselecteerd, Lexus, Brylcreem en British Airways. Het merkbewustzijn onder bioscoopbezoekers die de reclameboodschappen zagen lag 20% hoger dan bij tv-kijkers en bovendien genoten bioscoopbezoekers 12% meer van de reclame dan bij de televisiereclame het geval was.De Association concludeert op basis van het onderzoek dat bioscoopreclame onder vijf leeftijdsgroepen, waaronder de 15- tot 34-jarigen, drie maal betere financiële resultaten oplevert dan tv-spotjes.

donderdag 28 februari 2008

Adobe, Amazon, Google maken pc's 'overbodig'

De noodzaak van pc's met grote harde schijven met daarop dure software wordt kleiner. Consumenten en bedrijven migreren hun data en toepassingen naar het web. Een handjevol bedrijven is groot genoeg om in deze trend te faciliteren.

Amazon, Google en Microsoft behoren tot de weinige bedrijven die een centrale rol in de toekomst van het web zullen spelen. Kúnnen spelen zelfs, is de indruk van Microsoft-baas Steve Ballmer. Ballmer zegt in een interview met de Financial Times dat 'cloud computing' een centrale rol zal spelen in de IT-architectuur van de toekomst.

Bron en hele artikel: Emerce

woensdag 27 februari 2008

Wat is eye-tracking en wat kunt u ermee?  

Eye-tracking bestaat als fenomeen al langer dan internet. Maar wat is het precies en wanneer kan zo'n onderzoek nuttig zijn? Op deze en andere vragen geeft Anneriek Poelman van Jungle Rating antwoord in het volgende artikel.

Mobiel internet groeide 30 procent in 2007

Het gebruik van mobiel internet groeide vorig jaar met 30 procent. Het zal echter tot 2010 duren voordat internetten via de mobiele telefoon gemeengoed wordt. Dat blijkt uit een terugblik op 2007 door branchevereniging Open Mobiel Internet en uit 2 onderzoeken van het Ministerie van Ecomonische Zaken.
Bron en hele artikel: Emerce

vrijdag 22 februari 2008

E-tail biedt kansen en valkuilen

Retailtrends (15-02-08)

Kiezen voor e-tail biedt de retailer kansen maar ook valkuilen. Retailers doen er dan ook verstandig aan zich goed te laten adviseren over wel of niet de overstap maken op e-tail. Zo raadt Aviva Solutions, bouwer van oplossingen voor een Microsoft-platform, retailers met plannen voor een online shop aan eerst klein te beginnen. Zo kunnen bedrijven zien of e-tail werkt en wat de klanten ervan vinden. Het moet er niet om gaan dat omzet verplaatst wordt van de fysieke winkel naar de online winkel. E-tail moet juist versterkend werken voor de omzet. Bovendien moeten retailers met een online shop zich realiseren dat online handelen verder gaat dan de webwinkel alleen. Er moet communicatie plaatsvinden met de klanten en de site moet actueel zijn. Online is het veel moeilijker om de laagste prijs te garanderen, omdat er veel prijsvergelijkingsites zijn en prijzen ook vaker variëren. Bovendien biedt online verkoop ook nadelen. Veel klanten schaffen uiteindelijk niets aan, omdat ze het product niet meteen in handen hebben. Daarnaast vinden mensen het niet prettig om vooruit te moeten betalen. Dat kan opgelost worden door het product in de winkel af te halen. Klanten kunnen dan zelf bepalen of ze het product willen kopen en het meteen meenemen.

donderdag 21 februari 2008

Online community brengt klantdialoog binnen handbereik

Adforesult (01-02-08)

Online klant-communities bieden bedrijven een goede mogelijkheid om de dialoog met de klant aan te gaan. Wel gelden bij het starten van een online community verschillende do`s en dont`s. Allereerst moet de directie van de onderneming achter het initiatief staan. Er moet een team worden samengesteld met verschillende disciplines. Bij co-creatie zijn alle afdelingen leading, dus niet alleen marketing. Je moet je afvragen of je de doelgroep wel kunt mobiliseren. Je moet medewerkers laten ervaren wat klanten ervaren. Binnen de online community moet de klant aandacht, inspiratie en waardering vinden. Richt ook een speciale plek in waar klanten hun klachten kwijt kunnen, zodat ze dat niet elders doen. Als bedrijf moet je actief zijn in de discussie en vragen. Daarnaast zijn eerlijkheid en transparantie cruciaal. Robert de Boer van Branddoctors noemt nog een andere punten die van belang zijn bij het opzetten van een online klant-community. Zo is een online comunity slechts een deel van het concept om de klantdialoog aan te gaan. Er moeten dus ook andere initiatieven worden ontplooid. Verder moet je altijd beginnen met een duidelijke strategie. Een essentiële vraag daarbij is of je de online community zelf gaat bouwen of dat je je aansluit bij een bestaande community, zoals Hyves.

woensdag 20 februari 2008

Regionale krant scoort hoog op kwalitatieve aspecten bereik

Adformatie (14-02-08)

Regionale dagbladen presteren beter dan landelijke (of gratis) dagbladen wat betreft de kwalitatieve aspecten van bereik. Dat komt naar voren uit een onderzoek onder 1.500 respondenten van Intomart GfK in opdracht van NRp Dagbladen. NRp Dagbladen is de marketing- en verkooporganisatie van regionale dagbladen. Voor liefst zeven van de acht criteria kenden de respondenten hogere waarden toe aan regionale dagbladen dan aan landelijke (of gratis) dagbladen. De criteria hadden onder meer betrekking op betrouwbaarheid, geloofwaardigheid, objectiviteit en duidelijkheid. Lezers van regionale dagbladen zijn het meest positief over advertenties in hun medium. Ruim vier op de tien (43%) zegt hier aandacht aan te besteden. Bij lezers van landelijke dagbladen gaat het slechts om 23%. Ook actiematig adverteren in de regionale titels heeft nut; 62% van de regionale dagbladlezers zegt wel eens een winkel bezocht te hebben naar aanleiding van een advertentie in een regionaal dagblad, tegenover 45% van de landelijke dagbladlezers.

dinsdag 19 februari 2008

Eind 2009 verschijnt de krant op e-paper

Adformatie (14-02-08)

Dagbladen kunnen vanaf eind volgend jaar gelezen worden vanaf een e-reader. Dat zegt Jan Bierhoff, directeur van het European Centre for Digital Communication. In het project MePaper worden de mogelijkheden daarvoor onderzocht. Aan het project werken de Volkskrant, de Barneveldse Krant, Spits, het Financieele Dagblad en het Eindhovens Dagblad mee. E-paper is op den duur veel goedkoper dan een papieren krant, zegt Bierhoff. En de dagbladen moeten iets nieuws verzinnen, omdat het aantal abonnees terug blijft lopen. Een digitale krant kan veel beter aansluiten bij de wensen van de lezer. Jongeren willen informatie die past bij hun interesses en leefsituatie, aldus Bierhoff. Met een digitale krant kan daarop beter worden ingespeeld; de e-krant wordt niet opgebouwd rond het nieuws, maar rond thema`s. Het project MePaper ontwikkelt eerst nieuwe journalistieke formats op basis van individuele leesprofielen. Met die formats wordt dan een elektronische editie gemaakt. Wanneer dat slaagt zal de e-krant worden ingevoerd op de redacties van de deelnemende kranten. Bierhoff verwacht dat eind 2009 de krant te lezen zal zijn met een e-reader.

zondag 17 februari 2008

James Bond Aston Martin DB5


In de rij van ultieme gadgets kunnen de gadgets van James Bond uiteraard niet ontbreken. Op dit moment kun je je abonneren en zorgen dat je schaalmodellen ontvangt van diverse auto's van James Bond.
De eerste in de rij is de Aston Martin DB 5

De gadgets die in deze auto ingebouwd zijn:
  • Draaiende nummerplaten: drie verschillende kentekenplaten, te verdraaien met een bedieningsknop. De nummerplaten gelden voor Engeland (BMT 216A), Frankrijk (4711-EA-62) en zwitserland (LU 6789).
  • Hydraulische bumperrozetten: Hydrualisch uitschuifbare bumperrozetten voor en achter om wagens mee te rammen.
  • Sporendetector weggewerkt in de buitenspiegel
  • Machinegeweren verwerkt achter de voorste richtingaanwijzers
  • Wapenlade verwerkt onder de voorstoel
  • Pantserplaat die omhoog geschoven kan worden om de achterkant van de auto te beschermen
  • Bandensnijder: uitschuifbare vleugelmoer die werkt als cirkelzaag
  • Schietstoel
  • Wapens aan de achterzijde: een hogedruk oliespuit en een leiding waaruit kraaienpoten op de weg kunnen worden gestrooid.

donderdag 14 februari 2008

Nieuwe generatie zoekmachines zoekt semantisch en syntactisch

Computable (01-02-08)

Door de enorme aanwas van data kunnen bestaande zoekmachines steeds moeilijke gericht naar informatie zoeken. Daarom leert een nieuwe generatie zoekmachines de structuur van teksten te begrijpen, om zo betere resultaten te behalen.

Volgens Kees Koster, hoogleraar informatica aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, is het zoeken op trefwoorden uitontwikkeld. Koster is onderzoeksleider van het Phasar/BioMeta (Phrase-based High Accuracy Search, analysis and Retrieval of Metaboline data from Literature). Het project heeft als doel om een intelligente zoekmachine te bouwen voor biomedische teksten. De aanpak moet echter ook bruikbaar worden voor ander toepassingen. Een dergelijke zoekmachine moet over specifieke informatie over het vakgebied beschikken om nauwkeurig te kunnen zijn, terwijl het genereren van die informatie automatisch zou moeten plaatsvinden.

Volgens Koster behoort Phasar tot een nieuwe generatie zoekmachines die syntactische en semantische kennis gebruiken bij het verwerken van query`s. Volgens hem kan er met een tag-cloud wel wat contextinformatie naar boven worden gehaald, maar mist die aanpak onder meer de passieve werkwoordconstructies. De syntactische aanpak begrijpt volgens Koster veel meer over de relatie tussen de woorden en een zin.

dinsdag 12 februari 2008

Online sociale media kunnen marketingstrategie ondersteunen

Admap (28-01-08)

Online sociale netwerksites kunnen de marketingstrategie op diverse manieren ondersteunen. Sites als MySpace en Flickr draaien om content, uitwisseling, gesprekken, openheid en interactie. Bedrijven kunnen deelnemen aan sociale sites door blogs te creëren, door interactie met verwante blogs, fora en netwerken, door UGT te publiceren, door widgets en andere applicaties te creëren, tags aan relevante content te hechten, een eigen community te starten en relevante reclame op sociale mediasites te zetten.

Het Britse Elemental Communications biedt een top 10 aan tips voor sociale media-activiteiten. 1) Bekijk of de organisatie klaar is voor sociale media qua communicatie met consumenten. 2) Onderzoek de geschiktheid van de doelgroep voor sociale media. 3) Bedenk dat sociale media een internationaal karakter hebben en dat content zeer snel verspreid kan worden. 4) Houdt content up to date en relevant; niemand komt terug op een saaie site. 5) Het onderhouden van een sociale netwerksite vergt inspanning en tijd. 6) Zorg voor interactiviteit en betrokkenheid van de doelgroep, maar beperk de bewegingsvrijheid niet. 7) Wees niet bevoogdend, maar stimuleer onderlinge gesprekken. 8) Zorg dat de software up to date is. 9) Zie sociale media als communicatiekanaal met het eigen publiek en probeer niet met anderen te concurreren. 10) Zorg voor transparantie over de herkomst van content.

zondag 10 februari 2008

Aantal interactieve programma`s gaat fors toenemen

Adformatie (07-02-08)

Het aantal interactieve programma`s op televisie zal flink toenemen. Volgens Ivo Lochtman, vice president marketing videocontent bij UPC Nederland, biedt een interactief tv-programma de kijker immers een betere kijkervaring. Het interactieve aspect bestaat eruit dat mensen kunnen reageren via de rode knop op hun afstandsbediening. Deze knop kan in de toekomst het sms`en vervangen. Bij `Sterren dansen op het ijs` van SBS hadden kijkers al de mogelijkheid om via de rode knop te stemmen. BNN`s Nationale IQ-test bood kijkers de mogelijkheid om de vragen te beantwoorden via de rode knop. Volgens cijfers van UPC hebben mensen zelfs meer met de rode knop geantwoord dan per sms. Volgens Lochtman gaat de interactiviteit echter nog verder. Zo zal het in de toekomst ook mogelijk zijn om een tv-programma uit te breiden met play-along. Dat betekent dat de kijkers thuis op het scherm tegen de kandidaat kunnen spelen. Voor UPC is het uitbreiden van het interactieve aanbod erg belangrijk, omdat het aanbod voor de kijker zo ook aantrekkelijker wordt. Zo heeft UPC op interactieve tv-commercials een klikratio van 10 tot 90% met een gemiddelde van 40%. Uitzending Gemist is ook erg in trek.

zaterdag 9 februari 2008

Optimalisatie van vindbaarheid op Google blijft hocus pocus

Adformatie (07-02-08)

Zoekmachinemarketing is in de afgelopen twee jaar in rap tempo opgekomen. Optimalisatie van de vindbaarheid op zoekmachines is echter nog steeds ongrijpbare hocus pocus. Dat blijkt uit het congres `Speld in een hooiberg` dat onlangs plaatsvond te Utrecht. Zoekmachinemarketing houdt in dat een bepaalde website of pagina beter zichtbaar wordt in de zoekresultaten van een zoekmachine. Google hanteert regels voor het rangschikken van de zoekresultaten. Een van de belangrijkste criteria is het aantal en de relevantie van verwijzingen vanuit andere sites. Via zoekmachinemarketing kun je ook negatieve zoekresultaten slecht vindbaar maken. Het resultaat van optimalisatie kan echter weken, zo niet maanden op zich laten wachten. Traffic 4 U ontvouwde hoe het via zoekmachinemarketing de verkopen van UPC met 600% liet stijgen. De methode steunt op koppelingen tussen persona`s, zoekwoorden, landingpages en conversies. Het is echter de vraag of deze formule op een ander moment of in een ander speelveld ook zou werken. Google verandert de zoekalgoritmen regelmatig, zodat de spindoctors hun toverformules telkens moeten bijstellen. Linkfarms, pagina`s met als enige doel om via links te verwijzen naar adverteerders, scoren veel minder hoog in de zoekalgoritmen van Google dan voorheen.

Internet zwijgt in alle talen

Financial Times (03-02-08)

Geluid is sterk verwaarloosd op het internet. Internet is immers voornamelijk een visuele aangelegenheid. Volgens musicus Andrew Peggie is geluid als zintuigelijke indruk sterk ondervertegenwoordigd op het internet. Peggie onderzocht 450 bedrijfswebsites en concludeerde minder dan de helft geluid bevatten - en dan nog voornamelijk als onderdeel van een video of animatie.

Volgens Peggie, als adviseur werkzaam voor Sound Strategies, kan geluid een grotere merkbeleving teweeg brengen dan alleen visuele cues en wordt de relatie tussen muziek en emotie sterk onderschat door marketeers. Ook voor webontwerpers is muziek vaak een hekkensluiter. Niet iedereen is overtuigd van het belang van muziek. Volgens Thomas Herbert, product manager bij Hostway, werkt muziek vaak verstorend en komen veel soundbites te `gimmickachtig` over.

Waar audio ontegenzeggelijk waarde kan toevoegen is op het gebied van podcasting, vooral bij kennisintensieve organisaties zoals juristenkantoren of universiteiten. Toen het wetenschappelijke tijdschrift Nature in 2005 zijn `science podcast` lanceerde, telde het blad in de eerste weken al 40.000 downloads. Toch weten veel ondernemingen niet goed hoe waarde te creëren uit de podcastbusiness. Omdat ze eigenlijk maar weinig zinnigs te vertellen hebben.

donderdag 7 februari 2008

Ruim 60% Nederlanders heeft geen internet op werk

Ruim 60% van de Nederlanders heeft op het werk geen beschikking over internet. Dit blijkt uit de eerste resultaten van de Establishment Survey. Dat is een onderzoek dat Intomart GfK ieder halfjaar uitvoert voor Stichting Internetreclame (Stir). Voor het onderzoek werden 2.000 respondenten benaderd.

maandag 4 februari 2008

Succesvolle multinationale reclamecampagnes spreken gevoel aan

Admap (28-01-08)
Internationale reclamecampagnes zijn het meest succesvol als ze in staat zijn de gevoelens van de consument aan te spreken. Campagnes waarbij producteigenschappen voorop staan scoren minder goed. Verder is veel ervaring en marktinzicht nodig om internationale campagnes te voeren.

De volgende merken zijn multinationaal succesvol gebleken als `warm en betrokken`. Bertolli appelleert aan een universeel gevoel van gezond eten, al verschilt dat per land. Nadruk op een lang en actief leven blijkt overal aan te slaan. Pampers positioneert zich als warm en liefdevol, een internationaal emotioneel engagement rond baby`s. Tegelijkertijd wordt geen romantisch beeld geschetst van schattige kindertjes, maar wordt het dragen van luiers vanuit het kind benaderd. Die aanpak werkt van Zweden tot Griekenland.

Een andere benadering is nadruk op passie. Nike scoort internationaal goed door passie voor sport over te brengen en Magnum doet dat met nadruk op universele `zonden`. Wel kregen de zonden in Zuid-Europa een iets romantischer accent en waren die in het noorden provocerender. Een derde benadering die succesvol kan zijn draait om het samenbrengen van groepen consumenten. Herbal Essences laat zien met hoeveel plezier vrouwen in verschillende landen hun haren wassen met een luxe product en Sony spreekt het gezamenlijke gevoel van opwinding over nieuwe elektronica aan. De aandacht voor innovatieve producteigenschappen is minimaal.

zondag 3 februari 2008

Zoekmachinemarketing blijft voornaamste online inkomstenbron

Media Week (29-01-08)

Nog altijd genereert zoekmachinemarketing de meeste inkomsten uit reclame op het internet. Uit cijfers van PricewaterhouseCoopers en IAB over de eerste helft van 2007 blijkt dat zoekmachinemarketing goed was voor 57,1% van de totale Britse online inkomsten. De bestedingen aan search marketing bedroegen 762,3 miljoen pond, 44% meer dan in dezelfde periode van 2006. Volgens Richard Firminger, regional sales director for Northern Europe bij Yahoo, maken vooral kleine en middelgrote bedrijven gebruik van zoekmachinemarketing. Grote bedrijven met een e-commerce tak gebruiken deze marketingdiscipline veel minder. Bedrijven gebruiken zoekmachinemarketing namelijk nog maar weinig voor het versterken van de merkidentiteit. `Vindbaarheid` is het voornaamste doel, aangezien dat criterium vaak tot direct aantoonbare verkoopresultaten leidt. Bij het opbouwen of versterken van merken is dat veel minder het geval, of in elk geval doen reclamebureaus minder moeite deze resultaten te kwantificeren. Volgens Grant MacFarlane van Media Contacts is zoekmachinemarketing echter 15 tot 20% effectiever als die gecombineerd wordt met displayreclame. De overname van DoubleClick door Google levert waarschijnlijk betere meetmethoden op voor de diverse soorten online reclame, wat het online merkenbeleid zal stimuleren.

Online werkt combinatie van push en pull merkreclame het beste

Marketing Week (10-01-08)

Internetgebruikers reageren het beste op een combinatie van onderbrekende, push reclame en subtielere pull reclame met merkcontent. Daarbij zijn het tijdstip, de omgeving en het emotionele gehalte van de online activiteiten van belang. Dat blijkt uit onderzoek van MEC Interaction en Microsoft Digital Advertising Solutions onder internetgebruikers in zes landen wereldwijd. De onderzoekers onderscheiden twee pieken in online activiteit, `s morgens en `s avonds. Dat zijn de tijdstippen dat mensen beginnen aan een nieuwe dag en na een werkdag thuis komen en willen relaxen. `s Morgens is het vergaren van informatie het populairst, maar in de loop van de dag worden dat entertainment-activiteiten als video clips bekijken, online spelletjes spelen en het creëren van online content. De online stemming verandert naarmate de dag vordert van serieus en geconcentreerd naar ontspannen en fun-seeking. Verder bleek dat online activiteiten zich net als in het echte leven, vaak afspelen op een beperkt aantal, vertrouwde plekken. Zoals mensen graag om de hoek brood halen, surfen ze ook vaak naar dezelfde online bestemmingen. Het bepalen van de soort omgeving van een doelgroep is dan ook belangrijk voor het online aanbod van merken. Terwijl internetters content uploaden of op sociale netwerksites zijn, staan zij minder open voor traditionele online reclameformats. Wel populair zijn co-creation platforms, online gadgets en ander vermaak.

Playmobil Back to the Future

Het is niet gemakkelijk op je 17e. School is niet leuk, je ouders zijn vervelend en er is het gevaar dat je als verliezer wordt gezien. Het ...