donderdag 14 februari 2008

Nieuwe generatie zoekmachines zoekt semantisch en syntactisch

Computable (01-02-08)

Door de enorme aanwas van data kunnen bestaande zoekmachines steeds moeilijke gericht naar informatie zoeken. Daarom leert een nieuwe generatie zoekmachines de structuur van teksten te begrijpen, om zo betere resultaten te behalen.

Volgens Kees Koster, hoogleraar informatica aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, is het zoeken op trefwoorden uitontwikkeld. Koster is onderzoeksleider van het Phasar/BioMeta (Phrase-based High Accuracy Search, analysis and Retrieval of Metaboline data from Literature). Het project heeft als doel om een intelligente zoekmachine te bouwen voor biomedische teksten. De aanpak moet echter ook bruikbaar worden voor ander toepassingen. Een dergelijke zoekmachine moet over specifieke informatie over het vakgebied beschikken om nauwkeurig te kunnen zijn, terwijl het genereren van die informatie automatisch zou moeten plaatsvinden.

Volgens Koster behoort Phasar tot een nieuwe generatie zoekmachines die syntactische en semantische kennis gebruiken bij het verwerken van query`s. Volgens hem kan er met een tag-cloud wel wat contextinformatie naar boven worden gehaald, maar mist die aanpak onder meer de passieve werkwoordconstructies. De syntactische aanpak begrijpt volgens Koster veel meer over de relatie tussen de woorden en een zin.

Geen opmerkingen:

Playmobil Back to the Future

Het is niet gemakkelijk op je 17e. School is niet leuk, je ouders zijn vervelend en er is het gevaar dat je als verliezer wordt gezien. Het ...