maandag 31 maart 2008

Invloed van sponsored magazines wordt steeds groter

Media Week (11-03-08)

Naarmate er meer titels verschijnen en meer consumenten ze lezen wordt de invloed van sponsored magazines groter. In het Verenigd Koninkrijk is deze trend goed zichtbaar. Terwijl andere soorten tijdschriften het in 2007 moeilijk hadden, kwam er elke werkdag van het jaar een nieuw sponsored magazine uit. De Association of Publishing Agencies schat dat de totale markt voor sponsored magazines in 2011 een waarde van 1 miljard pond zal hebben. Dat is een stijging van 54% ten opzichte van 2008.

Dat neemt niet weg dat een aantal sponsored magazines problemen kennen. Een derde van de titels ontleent zijn inkomsten deels aan reclame van derden, terwijl die momenteel moeilijk te vinden zijn. Adverteerders denken namelijk dat sponsored magazines weinig gelezen worden omdat ze gratis zijn. Uit onderzoek van Millward Brown blijkt echter dat 82% van de consumenten tot 45 minuten besteedt aan deze bladen. 64% kijkt sponsored titels zelfs meer dan eens in. Bijna de helft zegt naar aanleiding van reclame in sponsored magazines een product eerder te kopen dan na het zien van andere reclame.

De Britse top 10 sponsored magazines: Skymag, SkySports, Sky Movies Magazine, Asda Magazine, Tesco magazine, National Trust Magazine, Sainsbury`s Fresh Ideas, Somerfield Magazine, Sky Kids en Debenhams Desire.

donderdag 27 maart 2008

Digitale marketing hoeft niet tot einde van direct mail te leiden

Marketing Week (06-03-08)

Digitale marketing lijkt alleen maar negatief te werken op direct mail, maar via herpositionering van het medium kan direct mail nog steeds succesvol zijn. Wel is het zaak innovatief te blijven en aan te sluiten bij nieuwe, digitale ontwikkelingen.

In het Verenigd Koninkrijk daalde het volume direct mail in 2007 met 7,4% ten opzichte van 2006 naar 4,65 miljard stuks. Deskundigen menen dat direct mail een te conservatief imago heeft en onvoldoende wisselwerking met de rest van de reclamemarkt. Deels komt dit doordat de meeste creatieve geesten van de direct marketingsector de overstap naar digitaal hebben gemaakt. Juist creativiteit kan direct mail echter redden. Verder moeten informatiestromen intelligenter ingezet worden. De consument wil best direct mail ontvangen, maar neemt niet langer genoegen met junk mail. Minder volume van betere kwaliteit en relevantie is de oplossing.

Van belang is ook dat digitale direct marketing hoog op de agenda van marketeers staat, maar nog niet ten volle wordt benut. Het is dus zaak de digitale ontwikkelingen niet alleen te volgen, maar ook als uitdaging te zien bij het moderniseren van de direct mailbranche. Geïntegreerde online en direct marketing zal ook bij nieuwe pitches steeds vaker de voorkeur genieten.

E-commerce Nederland neemt verder toe

bron: adformatie

Nederlandse bedrijven hebben in 2006 bijna 11 procent van hun omzet via e-commerce behaald.

Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Het aandeel e-commerce is daarmee duidelijk harder gestegen dan in de voorgaande jaren, meldt de onderzoeker. Toch bleef Nederland op dit gebied nog altijd achter bij het EU-gemiddelde van 12 procent.
De relatief lage positie van Nederland op het gebied van e-commerce is opmerkelijk gezien het hoge percentage bedrijven met breedbandinternet in ons land. In 2006 behoorde Nederland met 87 procent tot de koplopers van Europa.
Elektronische orders zijn de afgelopen jaren een steeds belangrijkere rol gaan spelen voor het Nederlandse bedrijfsleven. In 1999 realiseerden de bedrijven slechts iets meer dan 3 procent van hun omzet op deze manier. Sindsdien is dat opgelopen tot bijna 11 procent in 2006.
Het omzetaandeel van e-commerce is in 2006 drie keer zo hard gegroeid als in de voorgaande jaren. Dit kwam vooral door een sterke toename in de industrie. In deze sector werd ook relatief de meeste omzet via elektronische orders gerealiseerd: 19 procent. De e-commerce in de dienstensector is minder hard gegroeid.

dinsdag 25 maart 2008

Nederlander durft online te kopen

Marketing Tribune (11-03-08)

Webwinkelen is volwassen geworden. De consument durft online te kopen en te betalen. De online omzet zal naar de komende tijd verwachting met 20 tot 30% per jaar toenemen. Er waren in 2007 1,5 miljoen mensen die voor het eerst op internet kochten en het vertrouwen blijft groeien. Er zijn inmiddels circa 20.000 webwinkels, die bij elkaar goed zijn voor een omzet van vier miljard euro.

Volgens Frank Sibbel, managing partner bij Blauw Research, is de keuze op internet nagenoeg onbeperkt. In dit verband noemt hij het zogenaamde long tail-principe. In de traditionele retail geldt de 80/20-regel, maar op internet wordt de omzet steeds vaker bepaald door een oneindig assortiment van nicheproducten. Het gaat volgens Sibbel bij internet meer op een 80/80-regel lijken: met 80% van de producten wordt 80% van de omzet gerealiseerd.

Blauw Research doet al tien jaar onderzoek naar verkopen online. Dat doet het bedrijf samen met de Thuiswinkel Organisatie met behulp van de Thuiswinkel Marktmonitor. Volgens Sibbel zullen er de komende jaren een drietal marktsegmenten onder druk komen te staan. Het gaat dan om telecom, wit- en bruingoed, alsmede dvd`s/cd`s en boeken; producten die steeds vaker online worden aangeboden.

zaterdag 22 maart 2008

Populariteit digitale boeken neemt langzaam toe

Graficus (06-03-08)

Hoewel Nederlanders hun boeken nog het liefst van papier lezen, neemt de populariteit van zogenaamde e-books wel toe. eBook.nl is een van de grootste downloadsites voor digitale boeken en groeide in 2007 met 30%.

Sinds kort kunnen hier ook bibliotheekboeken `geleend` worden. Verschillende boekwinkels, waaronder Selexyz, verkopen nu digitale boeken via het wereldwijde web. De boeken kunnen gelezen worden op een computer, pda of smartphone. iRex Technologies en Sony hebben `e-readers` ontwikkeld. Alleen die van iRex wordt in Nederland te koop aangeboden.

vrijdag 21 maart 2008

62% internetgebruikers begint sessie bij zoekmachine

bron admanager

De Nationale Search Engine Monitor is in februari 2008 voor de dertiende keer uitgevoerd. De belangrijkste conclusies van deze editie zijn dat 62% van de internetgebruikers zijn zoektocht begint met een zoekmachine, waarbij 37% de homepage ook op een zoekmachine heeft ingesteld. Verder zoeken de meeste internetgebruikers (56%) met meer dan 1 zoekwoord en wordt door 52% van de gebruikers van Google bijna altijd gevonden wat men zoekt.
Dit blijkt uit de Nationale Search Engine Monitor, een gezamenlijk onderzoek van Checkit en Internetonderzoekbureau R&M interactive dat sinds 2002 twee maal per jaar wordt gehouden. Voor dit onderzoek, met als belangrijkste focus de ontwikkelingen in het gebruik van zoekmachines in Nederland, werden 1.475 internetgebruikers via een webenqu(ee)te ondervraagd over hun zoekgedrag. De ondervraagden vormen een representatieve afspiegeling van Nederlandse internetgebruikers.

Zoekmachine gebruik
Hoeveel mensen maken er eigenlijk gebruik van een zoekmachine? Uit de Nationale Search Engine Monitor komt naar voren dat maar liefst 62% zijn zoektocht begint met een zoekmachine. 27% typt direct en website adres in zijn browser in. Een minderheid start zijn zoektocht bij een portal (4%), vergelijkingssite (2%) of online gids (1%).
Opvallend daarbij is dat slechts 1 op de 3 internetgebruikers (37%) hun internet browser opstart met hun favoriete zoekmachine. Het merendeel van de internetgebruikers heeft dus een andere homepage ingesteld dan hun zoekmachine.

Op basis van de informatie dat Google de meest gebruikte zoekmachine is en waar internetgebruikers hun zoektocht veelal starten, is ingeschat hoe vaak een zoektocht op internet specifiek bij Google start. Uit het onderzoek blijkt dat de zoektocht voor 6 op de 10 mensen (58%) bij Google start. Echter 42% van de gebruikers start zijn zoektocht op een andere manier, bijvoorbeeld door een URL in te typen, een andere zoekmachine te gebruiken of door naar een vergelijkingssite of portal te surfen.

Zoekgedrag van internetgebruikers
Bij het zoekgedrag is bekeken hoe de internetgebruiker te werk gaat als deze iets probeert te vinden via een zoekmachine. 3 op de 5 internetgebruikers (56%) tikt bij een zoekmachine meer dan 1 woord in als zoekopdracht. 1 op de 3 (34%) tikt één woord in en 7% gebruikt meer dan 1 woord in combinatie met 'operators' ('and', 'or', etc.).

Zoekmachine tevredenheid
In hoeverre zijn zoekmachine gebruikers tevreden met de resultaten die zij gepresenteerd krijgen, naar aanleiding van hun zoekopdracht? De helft van de gebruikers van Google (52%) kan bijna altijd datgene vinden waarvoor men naar de zoekmachine surft. Bij Ilse is dit 'succesrate' nog altijd aanzienlijk lager dan bij Google, namelijk 31%. Na een mislukte zoekopdracht blijven Google gebruikers hun zoekmachine trouw: slechts 6% van de gebruikers surft naar een andere zoekmachine.

De Nationale Search Engine Monitor is deze maand ook terug te vinden in Twinkle, het toonaangevende webwinkel maandblad. Checkit zal in 2008 elke maand een artikel in dit blad publiceren. Op 20 maart verschijnt het eerste artikel met de titel: "Hoe zoeken uw potentiële klanten?"

maandag 17 maart 2008

Bedrijven adverteren door infiltratie in sociale netwerken

Het Financieele Dagblad (12-03-08)

Bedrijven infiltreren steeds vaker in weblogs, sociale netwerken en mobiele telefoons om te adverteren bij hun moeilijk bereikbare doelgroepen. Via de traditionele kanalen bereiken marketeers hun doelgroepen steeds minder, daarom bedenken zij steeds nieuwe manieren om een goede naam te krijgen in sociale netwerken.

Het bedrijf Brandsters ontwikkelt crossmediale infiltratiestrategieën: men probeert belangrijke figuren binnen netwerken over te halen een boodschap over te brengen aan de andere gebruikers. Brandsters zegt zijn bedoelingen daarbij altijd duidelijk te maken. Marketeers proberen ook wel te infiltreren in sociale netwerken met valse personages of plaatsen reacties op fora, blogs en in sociale netwerken (Social Media Optimalization of Seeding).

Op vergelijkingssites worden door bedrijven regelmatig positieve beoordelingen over hun producten geplaatst. LaCommunidad verzorgt online mond-tot-mondreclame voor Heineken, KLM en Ford. Het bedrijf vraagt belangrijke bloggers om aandacht te besteden aan een product of campagne, in ruil voor een vergoeding. Met software voor conversational tracking traceert men waar op internet wordt gesproken over producten, merken of bedrijven. Dat levert nieuwe consumenteninzichten op.

zondag 16 maart 2008

Online gemeenschappen niet helemaal ideaal voor doelgroepmarketing

Marketing Rendement (12-03-08)

Hoewel online communities door de beschikbaarheid van bezoekersprofielen zeer geschikt lijkt voor targeting van doelgroepen, zijn ze dat niet. Immers, veel profielen zijn onjuist omdat bezoekers `liegen` over hun identiteit. Marketeers doen er dus verstandig aan om niet de online community als vertrekpunt te nemen voor doelgroepbenadering en -onderzoek.

In plaats daarvan moeten ze de doelgroep als uitgangspunt nemen en weten hoe deze omgaat met online communities. Steeds meer Nederlanders zijn actief in online communities en het aantal sociale online netwerken groeit dagelijks. Voor doelgroeptargeting zijn deze netwerken `gefundenes Fressen`. Ze hebben namelijk verscheidene unieke kenmerken die gerichte doelgroepbenadering mogelijk maken. Zo zijn ze fijnmazig: er is voor vrijwel elke interessegebied een online community en vooral bij communities die gericht zijn op het uitwisselen van kennis en ervaringen rond een specifiek thema is het mogelijk om heel selectief bepaalde segmenten te bereiken.

Naast dit type `special interest` communities zijn er de populaire profielensites waar leden zelf een profiel kunnen aanmaken met persoonlijke gegevens. Ideaal voor `profile targeting`, ware het niet dat profieleigenaren dus vaak liegen.

vrijdag 14 maart 2008

Steeds meer marketeers willen zoekmachinemarketing zelf uitvoeren

Emerce (29-02-08)

Steeds meer marketeers willen zoekmachinemarketing zelf uitvoeren, zo blijkt uit de `Search marketing benchmark guide 2008` van MarketingSherpa. Ondanks deze ambitie is er een stijging van het aantal bedrijven dat voor zoekmachinemarketing hulp van buitenaf zoekt.

45% van de adverteerders verwacht in de komende periode bovengemiddeld veel uit te geven aan `pay per click` op Google. 33% voorziet gemiddelde uitgaven. 38% verwacht bovengemiddelde uitgaven aan pay per click op andere top-zoekmachines en 23% gemiddelde uitgaven. 43% verwacht bovengemiddelde uitgaven aan `search engine optimalisation`en 35% gemiddelde uitgaven. 37% van de respondenten vindt de `return of investment` (roi) van zoekmachinemarketing goed, 18% vindt het de sterkste tactiek en 21% noemt deze zaken moeilijk te meten. 25% ziet e-mailmarketing als de sterkste tactiek en 39% vindt de roi van e-mailmarketing groot.

woensdag 12 maart 2008

Amerikaanse fabrikanten introduceren mobiele waardebonnen

Advertising Age (10-03-08)

Amerikaanse fabrikanten van consumentenproducten als Procter & Gamble, Del Monte, General Mills en Kimberley-Clark introduceren waardebonnen die via mobieltjes aangeboden worden. Het betreft een test in samenwerking met retailgigant Kroger. De actie wordt gezien als de grootste proef met mobiele refunds tot nu toe en tevens als een van de belangrijkste stappen in mobiele marketing in de VS.

De mobiele actie richt zich op de leeftijdsgroep 25 tot 34 jaar en dan vooral op jonge gezinnen die veel babyproducten, schoonmaakproducten en andere huishoudelijke artikelen kopen. Zij zijn grootgebruikers van mobiele telefonie. Door een voor de doelgroep relevant communicatiekanaal aan te boren denken de fabrikanten hun interesse in promotions te kunnen wekken. Volgens Roger Entner, senior VP-communications bij IAG Research, `is mobile couponing the future, hands down`. Klanten hoeven geen waardebonnen te verzamelen of in te plakken en ze laten hun mobieltje niet snel thuis liggen.

Om mee te doen kunnen consumenten de mobiele marketingapplicatie Cellfire downloaden, op dezelfde manier als ze met ringtones of mobiele games doen. Daarmee kunnen ze in de mobiele shopping mall van Cellfire bekijken welke kortingen er zijn. Door de aanbieding van hun keuze aan te vinken op het mobieltje wordt deze direct doorgegeven aan Kroger.

Online shopper wil nog meer informatie

Harvard Business Review (06-03-08)

Online shoppers willen vaak meer en vooral andere informatie dan een website hen biedt, zo blijkt uit een studie van de South California University en de Ludwig-Maximilian universiteit. De studie toont aan dat websites in de regel vooral gedetailleerde informatie over de eigen producten of diensten aanbieden, terwijl online shoppers meer informatie behoeven.

Managers geloven echter dat een gediversifieerd informatieaanbod de klant afleidt van het kernproduct of dienst en deze van een aankoop weerhoudt. De onderzoekers weerleggen dit en hebben ontdekt dat additionele informatie klanten ondersteunt in het vinden van oplossingen en hen uitdaagt om na te denken over alle manieren waarop het product of dienst waarde toevoegt. Volgens de onderzoekers is het inspelen op de behoefte van de klant aan betrokkenheid de meest dominante driver voor e-commerce-ondernemingen.

E-commerce-ondernemingen realiseren klantenbinding door vier vaste features in te bouwen in hun website: gepersonaliseerd winkelen; een duidelijke categorisering van producten of diensten; order tracking en informatie die gerelateerd is aan product of dienst. Daar moet volgens de onderzoekers dus nog een vijfde bij: informatie over aanverwante producten of diensten.

dinsdag 11 maart 2008

Gps kan lokale electronic marketing sturen

Marketing News (15-02-08)

Gps is dé grote motor achter de groei van lokale elektronische marketingactiviteiten. Naarmate het aantal retailers en consumenten dat gps gebruikt stijgt, wint location-based marketing aan invloed. In het tweede kwartaal van 2007 waren Amerikaanse location-based services als navigatiediensten goed voor 51% van de in totaal voor 118 miljoen dollar gedownloade applicaties op mobieltjes. Dat blijkt uit cijfers van Nielsen Mobile. In heel 2007 stegen de verkopen van gps-apparatuur met 237% ten opzichte van een jaar eerder. Gps brak daarmee voor het eerst door de magische grens van 100 miljoen dollar.

Er zijn drie manieren waarop marketeers consumenten via gps-technologie kunnen bereiken. De consument die in de buurt van een restaurant of bar komt kan een sms`je krijgen met een speciale aanbieding. Deze toepassing heeft beperkte mogelijkheden, aangezien de consument niet voortdurend lastig gevallen wil worden met mobiele boodschappen.

Ten tweede kunnen marketeers en aanbieders van gps en mobiele telefonie samenwerken om lijsten te maken met locale bedrijven in de buurt van de consument. Als die een pizzarestaurant zoekt krijgt hij als eerste het deelnemende restaurant te zien. Een derde toepassing biedt de consument die een gps gebruikt om een bestemming als een vliegveld te bereiken, onderweg al informatie over zaken als vertrektijden en vertragingen.

zondag 9 maart 2008

Allereerste e-mail van bedrijf vormt visitekaartje

Marketing News (01-02-08)

Eén van de belangrijkste wapens die een bedrijf met online activiteiten heeft na kennismaking met nieuwe klanten is het allereerste e-mail bericht. Dat is het visitekaartje van de onderneming en deze eerste indruk is van groot belang. De eerste e-mail die volgt op de getoonde interesse van een potentiële klant moet een welkomsbericht zijn. Zo`n e-mail wordt veel vaker geopend dan reguliere e-mail.

De Amerikaanse Email Experience Council onderzocht de eerste e-mails van 118 grote retailers met e-commerce activiteiten om te ontdekken wat een welkomstmailtje effectief maakt. Deelnemers waren onder meer Macy`s, Best Buy, Gap, HP, Target en Drugstore.com. Van alle retailers had 72% in 2007 welkomsmailtjes verstuurd, vergeleken met 66% in 2006. Bijna alle eerste e-mails (98%) vermeldden een link naar de shopping site van de retailer (2006: 88%).

De Council onderzocht ook de timing van de eerste e-mails. Niet minder dan 61% van de retailers die verwelkomingsmailtjes verstuurden deed dat minder dan tien minuten nadat de klant de site had bezocht. Bij 19% duurde dat langer, maar minder dan 24 uur. De meeste respondenten maakten echter onvoldoende onderscheid tussen high- en low-value prospects. Verder stuurde een flink aantal retailers nietszeggende mailtjes in plaats van de gelegenheid aan te grijpen voor een aandachttrekkende kennismaking.

zaterdag 8 maart 2008

Populaire bannerformaten niet meest effectief

De formaten van banners die adverterend Nederland het meest gebruikt zijn niet de effectiefste. Dat blijkt uit onderzoek van Netdirect, onderdeel van OMG (Online Marketing Groep), naar het gebruik van diverse bannerformaten binnen haar sitepartner-netwerk.

Het onderzoek werd uitgevoerd over een steekproef van 40 miljoen bannerviews, verdeeld over 450 campagnes. Een gemiddelde campagne telt wel tot 16 verschillende bannerformaten.
Uit het onderzoek komt naar voren dat de meest gebruikte bannerformaten zijn: 468x60 px, 120x600 px en 728x90 px. De volgorde in clickratio's wijkt hier echter flink van af: 336x280 px (2,4 pct), 300x250 px (1,7 pct) en 250x250 px (0,34 pct). Van de vijf formaten waar het meest op geklikt wordt, komen er slechts twee ook voor in de top 5 van meest gebruikte formaten. Over de hele linie blijken bovendien banners in gif-formaat (0,4 pct clickratio) het beter te doen dan flashbanners (0,3 pct).

Bron en hele artikel: Adformatie

vrijdag 7 maart 2008

NRC Handelsblad op elektronisch papier

NRC Handelsblad verschijnt vanaf vandaag als eerste Nederlandse krant voortaan ook dagelijks op elektronisch papier.

Als ePaper is de volledige krant, inclusief alle katernen en bijlagen, nu op elke locatie (in binnen- en buitenland) en op elk tijdstip beschikbaar voor abonnees die in het bezit zijn van een iLiad eReader.

Bron en hele artikel: Adformatie

donderdag 6 maart 2008

Internal branding versterkt merk en bedrijf

Adformatie (28-02-08)

Bedrijven moeten hun merk inzetten om de bedrijfscultuur vorm te geven. Wanneer de interne organisatie overeenkomt met het merk, versterkt dat zowel het merk als het bedrijf. Dat zeggen marketeer Marc van Eck en medewerker HRM Niels Willems van marketingadviesbureau Business Openers. Over hun ervaringen schreven zij het boek `Internal Branding in de praktijk`.

Internal Branding is volgens de schrijvers een heel logisch en bruikbaar concept, maar er is vrijwel geen literatuur over. Door het externe merk overeen te laten komen met de bedrijfscultuur, krijgen merk en bedrijf een sterkere uitstraling. Bedrijven kunnen dit toepassen door hun merk duidelijk te definiëren. Vervolgens verklaren zij het merk aan de medewerkers en geven het betekenis voor zichzelf en voor het werk.

De medewerkers moeten daarna iedere dag met het merk werken en ten slotte moet het worden toegepast in processen. Internal branding wordt wel toegepast in kleine organisaties met een duidelijke uitstraling en grote bedrijven met een charismatische leider. Grote bedrijven zonder inspirerende leiders zouden dit concept ook moeten toepassen, vinden Van Eck en Willems.

woensdag 5 maart 2008

Hoe start ik een online community?

Dagelijks zien we nieuwe websites met unieke toepassingen verschijnen. Wanneer meerdere mensen deze toepassingen gebruiken, stijgt vaak de waarde van de toepassing en het succes van de website. Het faciliteren van unieke toepassingen voor een specifieke doelgroep op een website wordt al snel in verband gebracht met een online community. Deel 1 van een serie over artikelen over ‘Hoe start ik een online community?’.

Om een duidelijk beeld te vormen van wat tegenwoordig onder een online community wordt verstaan, heb ik een onderzoek gedaan naar de succesfactoren van online communities. In een reeks artikelen zal ik dieper ingaan op het begrip online community, en zal ik proberen de kernwaarden van online communities te belichten volgens de huidige internettrends.

In dit eerste artikel geef ik een inleiding in online communities. Onder andere de definitie en de trends op het gebied van content waardoor het huidige Web 2.0 (3.0?) wordt gekenmerkt komen aan bod. In het tweede artikel ga ik in op de motivaties van mensen om online communities te gebruiken. Daarnaast worden de trends op het gebied van content in verband gebracht met de toename van het aantal platformen gericht op mass collaboration en de samenhang met online communities. In het laatste artikel komen de succesfactoren van online communities aan bod.

Bron en hele artikel: Frankwatching

zondag 2 maart 2008

Consumenten die boekingssites vergelijken zijn voordeliger af

Reisrevue (01-03-08)

Het vergelijken van het aanbod van hotelboekingssites levert consumenten voordeel op. Zo is de kans op het boeken van een goedkope hotelovernachting het grootst bij Toerkoop.nl en Ebookers.com. Daarentegen zijn de virtuele winkels van VakantieXperts.nl en Hotels.nl het minst voordelig. Dit blijkt uit onderzoek van het testpanel van `Reisgids`. Het panel vergeleek tien boekingssites. Ook werden de sites van de hotels zelf getest. De prijzen verschillen van 1 euro tot maximaal 890 euro per nacht. Gemiddeld is het prijsverschil 80 euro en in het hoogseizoen ligt dat verschil op 103 euro per overnachting. Daarnaast blijkt dat veel sites nogal chaotisch zijn. Zo is de opbouw van totaalprijs en van de reseverings-, boekings-, en servicekosten bij iedere site anders. D-reizen.nl is het meest flexibel in het veranderen en annuleren van boekingen: wijzigingen en annuleringen zijn tot 18 uur van tevoren gratis. VakantieXperts.nl is het strengst: tot 48 uur voor aankomst kost het 15 euro om te wijzigen, daarna is dat onmogelijk. Voor een annulering brengt VakantieXperts.nl, evenals Expedia.com en Weekendcompany.nl, kosten in rekening die oplopen tot op 25% van de prijs. Tot slot leveren de sites van de hotels zelf niet altijd de goedkoopste boekingen op.

zaterdag 1 maart 2008

Google als vertrouwd meest gebruikte zoekmachine  

Bron: Twinkle

Google is onveranderd de bekendste en meest gebruikte zoekmachine onder Nederlandse internetgebruikers. Slechts een op de honderd ondervraagden heeft nog nooit van de site gehoord. Dat blijkt uit de Nationale Search Engine Monitor, een jaarlijks onderzoek van het bedrijf Checkit naar de populariteit en bekendheid van verschillende zoekdiensten in Nederland. Na Google is het Nederlandse Ilse.nl het bekendst: 83 procent van de ondervraagden weet die site te noemen. Ook Yahoo (71 procent) en Live Search (63 procent) zijn bij de meerderheid bekend.
Checkit noemt de populariteit van metazoekmachine Vinden.nl opvallend. De site, die verschillende andere zoekmachines tegelijk raadpleegt, is bij 49 procent van de ondervraagden bekend. Van de ondervraagden zegt 7 procent de site wel eens gebruikt te hebben, en 2 procent gebruikt Vinden.nl zelfs het meest. Daarmee is het concurrent Ilse (1 procent) voorbij. Checkit heeft Vinden.nl voor het eerst meegenomen in het onderzoek.
Yahoo en Live Search, de opvolger van Microsofts MSN Search, worden door vrijwel niemand als belangrijkste zoekmachine gebruikt. Toch is er voor Live Search goed nieuws: kennelijk wennen gebruikers langzaam maar zeker aan de nieuwe naam. De bekendheid nam met 15 procentpunten toe ten opzichte van het vorige onderzoek. Meest gebruikt is nog altijd Google, met 93 procent. Dat is wel 2 procentpunten minder dan in september.

Lees meer over het de Nationale Search Engine Monitor in Twinkle 3, die op 20 maart verschijnt.

Playmobil Back to the Future

Het is niet gemakkelijk op je 17e. School is niet leuk, je ouders zijn vervelend en er is het gevaar dat je als verliezer wordt gezien. Het ...